Aallonmurtaja puhutti Kaunissaaren kyläillassa

11.8.2020

Kunnanhallituksen kesäretki Kaunissaareen sisälsi kaunissaarelaisten tapaamisen.


Kaunissaari

Pyhtääläinen

Koronaepidemian takia Heinlahden ja Siltakylän kyläillat siirtyivät toistaiseksi, mutta elokuinen kaunis maanantai veti Pyhtään kunnanhallituksen pitämään kokouksensa Kaunissaareen. Siinä samalla voitiin pitää ennakkosuunnitelman mukaan myös kyläilta. Niin, ennakkosuunnitelman mukaan, mutta silti korona oli sotkenut kunnan viestintää niin pahasti, ettei kansalaisten tapaamisesta tiedotettu kuin noin viikkoa aikaisemmin. Tämä johti yhden paikalla olleen pöytäryhmän mukaan siihen, että kyläillassa oli paikalla osallistujia vain kuudenkympin ja kuoleman väliltä. Toivomus oli järjestää vastaava tilaisuus aiemmin kesäkaudella, että myös nuoremmat, työssä käyvät kaunissaarelaiset, pääsevät osallistumaan.


Vuorovaikutukseen uskova kunnanjohtaja Jouni Eho pyysi paikalla olijoilta palautetta kunnan suuntaan esittämällä haasteita, terveisiä ja ideoita.

Niin kuin aiemmissakin kyläilloissa, eri pöytäkuntiin ryhmittyneet kyläläiset antavat lopulta aika samansuuntaista palautetta. Niin kävi myös Kaunissaaren Majalla järjestetyssä tilaisuudessa.


Yhteysalusliikenne ja siihen liittyvä pysäköinti Kotkassa nousi heti ensimmäisen ryhmän palautteessa. Yhteysalus Otavan tiukka aikataulu asettaa haasteita, kun pitää lastata tavarat autosta ja viedä auto parkkiin pidemmällekin. Aikaa on silti vain kymmenen minuuttia.


Vesi puhutti, vaikka tiedossa on, että syksyllä alkaa urakka, missä Kymen Vesi vetää vesijohdon mantereelta Kaunissaareen. Kaunissaarelaisten tulee perustaa vesiosuuskunta, joka hallinnoi saarella veden jakelua ja maksuja.

Ehdotettiin, että kunta ostaa yhden osuuden osuuskunnasta. Kunta voisi sitten vuokrata osuuttaan niille, jotka ovat vain lyhyen aikaa kesästä saarella.

Tulevan veden myötä syntyy jätevesiongelma. Kaunissaari on pohjavesialuetta, joten jätevesistä tulee huolehtia sen mukaisesti. Tuleva vesiosuuskunta joutunee ottamaan tähänkin kantaa.


Teiden kunto Kaunissaaressa huolestutti kyläläisiä. Saaressa saadaan syyttää omaa mukavuuden halua siitä, että autoilu on lisääntynyt. Tilaisuudessa esitettiin arvio, että saaressa ajaa jopa 50 autoa päivittäin. Lisäksi tänä kesänä nähtiin ensimmäinen asuntoauto Kaunissaaressa. Toivottiin kunnan asettavan rajat tai edellyttävän lupaa tuoda auto saareen, sillä asuntoauto oli liikaa.

Saarelaiset itse tunnustivat, että nopeusrajoituksia on nytkin, mutta niitä ei noudateta.


Yleinen siisteys on myös heikentynyt kasvavan kävijämäärän vuoksi. Yleiseltä leirintäalueelta saarelaiset olivat keränneet juhannuksen jälkeen 93 säkkiä jätettä, jonka leiriytyjät olivat jättäneet jälkeensä. Sen lisäksi oli telttakeppejä ja muuta roskaa, mitä oli yritetty polttaa nuotioissa. Ihmisten vastuullisuutta peräänkuulutettiin.


Aallonmurtaja puhutti eniten. Sen tiedotettiin olevan vihdoin valmis heinäkuussa, mutta tosi asia on, ettei aallonmurtaja eikä etenkään satama-alue ole valmis. Itse aallonmurtaja on nyt rakennettu valmiiksi ja uuden urakoitsijan toimesta, jopa hieman paremmaksi kuin suunnitelmissa.

Satama-altaan ongelma on edelleen veden pumppaus. Aallonmurtajan ongelma on epäonnistuneessa suunnittelussa tai kenties jo kunnan aikoinaan tekemissä väärissä valinnoissa.

–Aikoinaan kolmesta vaihtoehdosta aallonmurtajalle, yksi olisi ollut oikea, missä väylä olisi käännetty Verkkoniemen suuntaan. Se tyrmättiin liian kalliina, totesi Simo Rosenblad. Hän on ollut Kaunissaaressa satamakapteenina jo parikymmentä vuotta.

Rosenblad esitti huolensa myös, että epäonnistunut satama vie asiakkaat, veneilijät eivät halua tulla Kaunissaareen. On iso raha markkinoida, kun tänne joskus taas voi tulla turvallisesti yöpymään.

–Tänä kesänä grillikatokset olivat usein täynnä lapsia nukkumassa, koska veneissä ei voinut nukkua, kertoi kauden kokemuksista yrittäjä Pasi Kinnunen.

Rosenbladin ehdotus oli jättää vaikka yksi osuus laiturista investoimatta, että aallonmurtajan suu saadaan ensin kuntoon.

Tekninen johtaja Janne Kaulio kertoi, että heillä on suunnitelmat olemassa, mikäli valtuusto antaa ensi vuodelle rahaa ne toteuttaa. Tilaisuudessa kaikki mukana olleet luottamushenkilöt olivat tähän aikaan vuodesta hyvin myötämielisiä kaikille investointisuunnitelmille.Kaunissaalelaiset keskustelemassa terveisistä ja toivomuksista kunnalle.