Milloin rakkaus on sopimatonta?

28.9.2020

Ella Laurikkalan viides romaani on kolmiodraama, mutta myös kertomus surusta ja yksinäisyydestä.

Iiris Lehtinen

Ella Laurikkalan romaani Isä, poika ja pojan vaimo on kertomus vähitellen kehittyvästä kolmiodraamasta, jonka kaikki kolme päähenkilöä ovat tahoillaan yhtä hukassa. Vaimonsa yllättäen menettänyt Harri päätyy viettämään paljon aikaa miniänsä kanssa surutyötä tehdessään. Miniä Krisse on viikot yksin kotona puolisonsa Teron ollessa töissä Tukholmassa, jossa häntä vaikuttaa pitävän jokin muukin kuin vain työ. Krisse itse taas vaikuttaa hukanneen osan itsestään jonnekin opintojen, töiden ja puolison urahaaveiden muodostamaan suohon. Jokainen kolmikosta on omalla tavallaan yksinäinen.


Laurikkala kertoo isän, pojan ja miniän muuttuvista väleistä ja sisäisistä konflikteista osuvasti ja elävästi. Vaihtuva kertoja sopii erinomaisesti tarinaan, joskin kolme kertojaa olisi riittänyt. Neljäs, melko yllättävä kertoja on tarinan kannalta turha, vaikka paikoin tarjoaakin kevennystä. Myös sivujuonteissa on osia, jotka jäävät harmillisen irrallisiksi kokonaisuudesta ja olisivat kaivanneet joko lisää lihaa luiden ympärille tai kokonaan oman kirjan. Keskuskolmikon suhteissa olisi ollut riittävästi jännitettä kannattelemaan läpi teoksen omillaan. Kaiken kaikkiaan Laurikkala kuvaa kuitenkin tunteita tarkkanäköisesti ja Isä, poika ja pojan vaimo on viihdyttävää luettavaa.


TAUSTA

Ella Laurikkalalta on ilmestynyt tänä vuonna romaani Isä, poika ja pojan vaimo. Siirtolainen ilmestyi vuonna 2018. Laurikkala on aikaisemmin julkaissut trilogian, johon kuuluvat teokset Rajalat, Rullakatu ja Pitkäkatu.


Ella Laurikkala: Isä, poika ja pojan vaimo. 

Kansi ja taitto Jaana Rautio

ISBN 978-952-355-055-1

Kustantaja Reuna Oy. 2020