Maasta tullut Vellamossa

11.9.2020

Kehosta valokuvattuja maisemia ja muotoja Vellamossa.


Kotka

ANTOcollective on näyttelijä Annuska Hannulan ja valokuvaaja Tommi Mattilan perustama kotkalaislähtöinen visuaalisen taiteen ryhmä, jonka ensimmäinen näyttely "Maasta tullut" on. Valokuvatauluista ja videoteoksista koostuva näyttely tarkastelee ihmiskehon muotoja ja abstraktiutta sekä ihmiskehon suhdetta ympäristöön.

Valokuvatauluissa Hannula ja Mattila etsivät kehosta maisemallisia, abstrakteja ja muutoin kiinnostavia muotoja. Videoteos "Miten olla osa" on yhden ihmiskehon tutkimusmatka ja sulautumisyritys erilaisiin ympäristöihin. Videoteoksessa "Keitä me olemme" katsojalle annetaan mahdollisuus kohdata lukuisia ihmisiä silmästä silmään ja kuunnella ajatuksia ja myyttejä ihmiskunnan synnystä.

Tommi Mattila ja Annuska Hannula tapasivat toisensa Kotkan Kaupunginteatterin esityskuvauksissa syksyllä 2016. Jutellessa kävi ilmi, että Hannulakin oli haaveillut kameran toiselle puolelle hyppäämisestä. Parin vuoden kuluttua mieliin kytemään jäänyt idea heräsi, kun Hannula ja Mattila – jälleen kuvauksissa ollessaan - ryhtyivät pallottelemaan heitä inspiroivia kuva-aiheita. Ei aikaakaan, kun ANTOcollective oli perustettu, ensimmäiset mallit olivat studiolla ja ihmiskehon ihmettely saattoi alkaa.

Annuska Hannula on juuri tamperelaistunut näyttelijä ja muusikko. Maasta tullut -näyttelyssä Hannula on päässyt tutkimaan kuinka monipuolista äänimateriaalia ihmiskeholla voi tuottaa. Näyttelyn äänimaisemissa muutamaa ääntä lukuun ottamatta kaikki äänet ovatkin ihmiskeholla tuotettuja.

Tommi Mattila on kotkalainen freelancer-kuvaaja, joka on toiminut luovan alan yrittäjänä vuodesta 2003 saakka. Valokuvaajana hän on kiinnostunut ihmisestä ja on kuvannut työssään paljon henkilökuvia ja teatterikuvia.

Maasta tullut -näyttelyssä ANTOcollectivea vahvistaa valosuunnittelija Essi Santala. Mittavan teatteriuran lisäksi Santala on suunnitellut valoja mm. ravintoloihin ja larp-tapahtumiin.

Näyttelyä ovat tukeneet Kotkan elinvoimalautakunta, Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson rahasto, Finnfoto ry ja Taiteen edistämiskeskus.