Pyhtään yrityspalkinto yksinyrittäjälle

24.8.2020

Pyhtään yrityspalkinto 2020 Fixxit Pyörähuollon yksinyrittäjä Jari Mikkoselle.


Kangasmäki

Hannu Lehtinen

Vuoden yrityspalkinto -suora Facebook lähetys kunnantalolta Pyhtäänlinnasta pyörähti käyntiin ilmakuvalla Huutjärven yltä. Sen jälkeen tilannetta jännittänyt kunnanjohtaja Jouni Eho juonsi yrityspalkinnon saajan Jari Mikkosen mukaan lähetykseen.

– Palkinnolla halusimme nostaa yksinyrittäjyyttä esiin, sillä tänä keväänä korona kuritti rajusti juuri yksinyrittäjäkenttää. Toisin kuitenkin kävi pyhtääläiselle Fixxit Pyörähuollolle, sillä pyöräilyn suosio on noussut huomattavasti koronan myötä. Yritys on tarjonnut palveluitaan ja pitänyt huolta niin pyhtääläisten kuin kauempaakin tulevien asiakkaiden polkupyöristä. Pyörähuolto liiketoimintana kannustaa myös ihmisiä terveellisiin elintapoihin ja liikkumiseen, mikä edistää hyvinvointia, perusteli Eho valintaa.


Lähetyksessä Mikkonen kertoi yrityksensä erilaisesta palvelukonseptista. Hän tekee huollot ja korjaukset, kotikäyntejä ja hakee tien päälle rikkoutuneita pyöriä tai korjaa ne siellä.

– Innovatiivisuus, palvelualttius olivat keskeisiä kriteerejä tämän vuoden valinnassa, Eho jatkoi.

Fixxit Pyörähuollon valinnassa vaakakupissa painoivat erityisesti innovatiivisuus ja pitkäaikainen yritystoiminta. Yrittäjän omasta harrastuksesta käynnistynyt Fixxit Pyörähuolto on toiminut kahdeksan vuotta. Alalla Jari Mikkonen on työskennellyt kaikkiaan 25 vuotta.

– Kaukaisimmat asiakkaat ovat Oulusta, suurin osa Helsinki-Lahti-Tampere-Lappeenranta alueelta, yrittäjä kertoi. Pyhtään vahvuus on pieni paikkakunta, hyvä moottoritie. Tänne pääsee joka puolelta.

Hän kertoi miten asiakkaat saattavat länteen ajaessa jättää pyöränsä huoltoon perjantaina ja hakea pois kunnostettuna paluumatkalla sunnuntaina.


Koronan vaikutuksesta Fixxitin työllisyyteen Mikkonen sivusi toteamalla töiden lisääntyneen, vaikutus on ollut siis positiivinen.

– Uusia pyöriä on myyty valtavasti, ei tässä työt ihan helpolla lopu.

Fixxit Pyörähuolto palvelee pilke silmäkulmassa. Jari Mikkosen vankka ammattitaito ja tapa palvella asiakkaita pilke silmäkulmassa näkyy erinomaisena palvelukokemuksena. Hyvä sana on kiirinyt puskaradioita pitkin, sillä yrityksellä ei ole omia kotisivuja eikä sosiaalisen median tilejä. Siitä huolimatta asiakkaat ovat löytäneet hänen palvelunsa. Asiakaskuntaan kuuluu myös kilpapyöräilijöitä. Etelä-Suomen lauhojen talvisäiden myötä talvipyöräilyn suosio on kasvanut, ja pyöriä huolletaan ympärivuotisesti. Paikallisesti Fixxit palvelee tarvittaessa myös asiakkaiden kotipihalla tai yrittäjä noutaa ja palauttaa huollettavan pyörän, jos asiakas ei syystä tai toisesta pääse itse tuomaan pyöräänsä korjattavaksi.


Heinlahdesta syntyjään oleva Mikkonen työskentelee ja asuu äitinsä kotitalossa Kangasmäellä. Huomionosoituksesta kuullessaan hän kertoi tuntojaan.

– Ensin järkyttyneenä, kun en halua olla esillä, mutta onhan se hienoa, että arvostetaan tällaista mitä ei kuvittelisi. En kaipaa yksinyrittäjyyden lisäksi mitään. Kun on ammattitaitoa, totta kait aikaa saisi olla enemmän. Päivystän 24 h, joten enempää ei löydy.

Hän osaa arvostaa kaikkia yksinyrittäjiä, joista jokainen tekee työtään omalla tavallaan. Hänen missionsa on samalla tehdä maastopyöräilyä suositummaksi Kaakkois-Suomessa.

Toki Fixxit työllistää välillisesti ostaessaan varaosia ja palveluja. Sosiaalisena ja puheliaana kaverina hän korosti myös asennettaan, ettei halua olla yksinvaltias, vaan jakaa tietoa eteenpäin.

– Erikoisalani on iskunvaimennus, näitä ei pysty muut tekemään Kymenlaaksossa. Tämän olen oppinut itse aikoinaan. Opettelin kyselemällä ja viekkaudella, kun ei niitä saanut opettaa Suomessa.

Minulla on omat työvälineet ja typpi, tätä pitää ymmärtää. Olen aina ollut kiinnostunut fysiikka, hydrauliikka ja nesteet.

Iskunvaimennin ei ole kooltaan suuri, mutta selvästi Mikkosen ammatillisen ylpeyden kohde.

– Vahvuus palvella näkyy joskus omassa terveydessä. En ole ahne, vaan teen tätä rakkaudesta lajiin.

Fixxit Pyörähuolto palvelee pilke silmäkulmassa. Jari Mikkosen vankka ammattitaito ja tapa palvella asiakkaita pilke silmäkulmassa näkyy erinomaisena palvelukokemuksena. Hyvä sana on kiirinyt puskaradioita pitkin, sillä yrityksellä ei ole omia kotisivuja eikä sosiaalisen median tilejä. 

Siitä huolimatta asiakkaat ovat löytäneet hänen palvelunsa. 


Lumi-ihmisenä ja metsässä liikkujana Mikkonen nauttii korkeista kinoksista yhtä lailla kuin kotipihalta alkavasta metsästä.

– Kotipihalta pääsee metsään tai leijaamaan Huutjärvelle. Pyhtäällä on erinomaiset mahdollisuudet lähiliikuntaan. Ei ole mitään järkeä ajaa jonnekin autolla, liikkua ja tulla taas sitten autolla takaisiin. Pitää vain mennä kotoa suoraa metsään. Tää on siisti paikka ja saaristokin.

– Pyöräily on lisääntynyt tällä kulmalla. Fillarit on kehittyneet ihan järkyttävästi kahdenkymmenen vuoden aikana teknisesti tai ajettavuus on tullut mukavammaksi. Nyt yksi pyörä käsittää monta. Ei tarvitse ostaa jokaiseen alakategoriaan omaa, vaan yhdellä rungolla pääsee free, DH enduro ja jopa allmountainia.

Yrittäjänä hän on työnarkomaani, mitä kertoi ympärivuorokautinen päivystysaika.

– Minulta puuttuu kokonaan kilpailuvietti, hän sanoi vakuuttaessaan pyöräilyn olevan itselleen vain harrastus. Pienyrittäjänä on helppo olla pienellä paikkakunnalla, kiteytti Mikkonen.

Yrittäjä Jari Mikkonen verstaallaan.
Kunnantalon studiolla Jari Mikkonen (vas.) ja Jouni Eho.