Teatterintekijän teatteriravintola avattiin

22.8.2020

Elokuun lopulla juhlistettiin Kotkan kaupunginteatterin ravintolan uutta nimeä – Café Paukku.Kotka

Hannu LehtinenKotkan kaupunginteatterin kolmannen kerroksen ravintolatilalle annettiin nimi. Kevään aikana niin ravintolaa ylläpitävä teatterin kannatusyhdistys kuin itse teatterikin olivat ottaneet vastaan nimiehdotuksia. Molemmilla oli tullut idea paukusta, joten teatteriravintolan nimelle pyydettiin lupa Kotkan teatterin suurelta mieheltä Reijo Paukulta. Tämä antoi suostumuksensa ja niin ravintola on nyt Café Paukku.Teatterilla juhlistettiin avajaisia kutsuvierastilaisuudessa ja julkistamalla taiteilijan nimikkojuoma. Teatterinjohtaja Miko Jaakkola avasi tilaisuuden kehumalla nimensä käyttöön antanutta taiteilijaa.

– Teatterikerhon ansiokkaasti ylläpitämä teatteriravintola lanseerataan uudella nimellä ja uudella ilmeellä. Teatterin ja teatterikerhon puolelta tuli nimiehdotus ja on kunnia että Reijo Paukku suostui.

Hänen merkityksensä Kotkan kaupunginteatterille ja Kotkalle on suuri. Vuonna 1969 Tampereelle ohjatun Hair-musikaalin jälkeen hänet pyydettiin ohjaamaan sama teos Kotkaan. Vuonna 1971 hän ohjasi Taikahuilu oopperan tänne ja hänet kiinnitettiin ohjaajalavastajaksi. Jälkeä alkoi syntyä huikealla tahdilla. 45 ohjausta, 80 lavastusta, 13 koreografiaa, 9 pukusuunnittelua, kolme käsikirjoitusta ja lisäksi hän kuvasi kaikki esitykset, suunnitteli käsiohjelmat ja julisteet, näytteli useissa esityksissä ja yhdessä soitti viulua.

Vuosina 1996-1998 Reijo Paukku toimi teatterin apulaisjohtajana ja 1998-2000 teatterinjohtajana. Hän perusti myös Kotkan nuorisoteatterin.

Hän jäi eläkkeelle teatterista vuonna 2006.Avajaistilaisuuden juontanut Pia Lunkka kertoi muutaman muistelman Paukun teatterivuosilta.

– Anteeksi, toivon ettet suutu. Kun aikoinaan kysyin voisiko tehdä uudelleen Hair-musikaalin, Reijo totesi, ettei onnistu, koska näyttelijät ovat liian lihavia ja lyhyttukkaisia.

Paukkua haastateltiin teatteriryhmä Kimaran musiikki- ja runoesitysten lomassa.

Voiko olla teatteria ilman kahvilaa?

– Ei, tarvitaan myös muuta nautintoa ravintoa kuin hengenravintoa, kahvi on suomalaisten elämäneliksiiri.

Hän ja Lunkka korostivat kohtaamisten tärkeyttä, kahvilaa sosiaalisena tilana, missä voi luoda odotusta ennen esitystä ja väliajalla kehua tai kovistella kokemaansa.

Paukku kertoi myös ohjanneensa kymmenkunta näytelmää ravintolaan eli Kairoon.

Niin ja paljastettiin sekin, että teatteriravintolan nimikkopaukku on ginipohjainen juoma.


Taiteilija Paukku siirtyi nimikkoravintolaansa. Vaihtuvana näyttelytilana toimiva ravintola avasi galleriatilan juuri Reijo Paukun maalauksilla.

Viime vuosina hän on ottanut akryylimaalit välineekseen, koska väri kuivuu nopeasti ja sillä saa luotua oikeanlaisia kuultavia pintoja.

Paukun töitä oli näytillä enemmän kuin oli myynnissä, vaikka kyse onkin myyntinäyttelystä. Usea työt olivat yksityiskokoelmista saatu teatterin seinille...

Maalaaminen onneksi jatkuu edelleen. Hän on maalannut viimeisimmän työn viime viikolla. Entä teatterin tekeminen?

– Marras-joulukuussa tulee Nelosteatteriin näytelmä Ruotsinsalmen tapahtumista. Toivottavasti se voidaan esittää myös Vellamossa.

Hän kirjoittaa parhaillaan käsikirjoitusta. Esityksessä keskeiset henkilöt tulevat olemaan Katariina Suuri ja Kustaa III.

Niin. Siirtyessään nimikkoravintolaansa ennen yleisöä hän haki itselleen paikan, missä parhaiten palvelee yleisöä. Ikuisesti yleisöä varten. Kiitos, Reijo Paukku.

Reijo Paukku ja taustalla hänen maalaamansa taulu ´Pierrot´.
Teos by Reijo Paukku.